eClanki direktorij člankov.

  Število ogledov: 1634    Število besed: 338  
Kategorije

Šport in rekreacija
Dom in vrt
Družbeno okolje
Družina
Fitness in wellness
Hišni ljubljenč
Hrana in pijača
Internet
Lepota
Medsebojni odnosi
Osebne finance
Osebni razvoj
Popotništvo / Turiz
Posel in gospodarstvo
Prevozna sredstva
Računalništvo
Telekomunikacije
Umetnost
Zabava
Zdravje
Znanost in izobrazba
 
Statistika
Vseh člankov: 250
Vseh avtorjev: 514
Prevzemov člankov: 288424


Najnovejši avtor
David Bratuša

 


   

Ljubljana[Valid RSS feed] RSS vir - http://www.eclanki.com/rss.php?rss=174
Avtor: Žiga Potrebuješ    prebran 99x ali vec
Potrjeno 2012-05-05 02:33:46
Prve naselbine na območju današnje Ljubljane so nastale že v času Rimljanov in sicer zaradi odlične prometne lege. Prav tu se stikajo različni svetovi, od kraškega na jugu do predalpskega na severu. Na razvoj Ljubljane je vplivalo več kultur, od slovanske, romanske do germanske in vsaka je mestu pustila svoj vtis. Tudi imena so se prilagajala kulturi naroda, ki je v tistem času živel na tem območju, najbolj znana so imena Emona, Laibach in seveda vse do današnjega Ljubljana.

Danes je Ljubljana glavno mesto Republike Slovenije, prav tako pa je center Ljubljanske kotline in Mestne občine Ljubljana. Je največje mesto v Sloveniji, a ga v evropskem merilu 280 tisoč prebivalci prištevamo med srednje velika mesta.

Kljub svoji relativni majhnosti pa ima Ljubljana vse, kar imajo največja velemesta. Je kulturno, politično, izobraževalno in gospodarsko središče, poleg tega pa je prav v Ljubljani nočno življenje najbolj pestro.

Prav zaradi ugodne prometne lege, saj leži na stičišču najpomembnejših cestnih in železniških povezav v državi, in pa močnega gospodarstva in gostote izobraževalnih ustanov ima Ljubljana veliko gravitacijsko zaledje, saj je v okolici mnogo spalnih naselji, iz katerih se večina prebivalcev dnevno vozi na delo ali pa v šolo v glavno mesto.

Ta naselja so nastala zaradi bolj umirjenega življenja, saj se pravzaprav ta naselja nahajajo na podeželju, nižjih cen zemljišč in bolj čistega zraka. Žal pa proces suburbanizacije prinaša tudi mnoge probleme, ki se kažejo predvsem v prometnih zamaških. To težavo poskuša Mestna občina Ljubljana skupaj z okoliškimi občinami rešiti z izboljšanjem javnega prevoza, a jih na tem področju čaka še mnogo dela, če se želijo kosati z evropskim nivojem teh storitev.

V Ljubljani ima sedež mnogo pomembnih podjetji, saj Ljubljana s približno 15% prebivalstva prebivalstva prispeva kar 25% k slovenskemu bruto domačemu proizvodu. Industrijska proizvodnja pa se v zadnjih časih iz mesta umika na obrobje ali pa kar v države nekdanje Jugoslavije in druge države s cenejšo delovno silo, nekdanje proizvodnje hale pa se preoblikujejo v stanovanjska naselja ali pa poslovne prostore za podjetja z višjo dodano vrednostjo.
O avtorju:- Obiščite stranLjubljana hotel...
Članek iz eClanki

Sorodni članki

Članek v HTML obliki. Klikni na gumb "Kopiraj" in vsebina se bo skopirala v odložišče.

Članek pripravljen za objavo.
Uporabniki brskalnika Firefox uporabite kopiraj / vstavi
Oceni ta članek
Za ogled rezultatov morate najprej glasovati!

Vam je ta članek všeč?
  • Da.
  • Ne vem.
  • Ne.
Novi avtorji
select
Vpišite se
select
Več informacij
 
Glavni menu
Domov
Prijavite se
Vnos člankov
Navodila za objavo
Najboljši članki
Direktorij povezav
O eClanki.com
Kontakt
Pogoji uporabe
RSS viri

Opravila
Natisni članek
Dodaj med priljubljene

[Valid RSS feed]